Kubra Kara – Mijn verhaal

Even voorstellen.

Ik ben Kübra Kara, 24 jaar en eigenaar van KARAkter – Jongeren Coaching en Begeleiding. Om jullie mee te nemen in mijn verhaal gaan we even een paar jaar terug in de tijd.

Wat wilde jij worden?

Ik wilde altijd richting economie gaan. Een onafhankelijke zakenvrouw wilde ik altijd worden. Maar ik had ook passie voor de zorg. Wat moest ik nou kiezen? Richting economie of zorg? (Antwoord: Beide!) Op mijn 15-jarige leeftijd was ik gezakt voor mijn VMBO-TL. Een klap in mijn gezicht. En nu dan? Mijn leven is voorbij, dacht ik. Jaar opnieuw of niveau 1? Of een VAVO-traject gecombineerd met een mbo-opleiding, zonder studievertraging. Ik wilde alles behalve vertraging oplopen. Ik heb gekozen voor het VAVO-traject gecombineerd met de mbo 3-opleiding Maatschappelijke werker.

Dit traject was in mijn jaar voor het eerst ingezet. Eis van mijn middelbare school was dat ik keihard moest studeren, wil ik beide opleidingen halen. Ik ben er mee akkoord gegaan.

Mijn nieuwe loopbaancoach van de mbo-opleiding wilde mijn doelen horen tijdens ons kennismakingsgesprek. Ik heb aangegeven dat ik zo snel mogelijk (dus in 3 jaar) niveau 4 wil halen. Dit was volgens hem onmogelijk. Volgens hem was dit niet haalbaar, aangezien ik gezakt was voor VMBO. Hij zei: ”Je mag blij zijn als je niveau 3 in 4 jaar haalt”. Wedden dat het wel mogelijk is?

Opnieuw voorstellen, de nieuwe Kübra

Even opnieuw: Hoi! Ik ben Kübra Kara en ik heb altijd in mezelf gelooft. Na het behalen van de diploma’s VMBO Theoretisch + Persoonlijke Begeleider Gehandicaptenzorg niveau 4 (in 3 jaar!) ben ik doorgegaan met een hbo-opleiding, Toegepaste Psychologie aan de Hogeschool van Amsterdam. Na het behalen van mijn propedeuse wilde ik meer uitdaging. Ik heb besloten om door te stromen naar een universitaire opleiding, Psychologie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Hier ben ik dan. Ik ben momenteel bezig met 2 bacheloropleidingen: zowel hbo-niveau als universitair. Naast mijn thesis ben ik sinds 1 januari 2021 een ondernemer (Zakenvrouw!!! Haha). Maar hoezo ben ik voor mezelf begonnen?

Het moet anders!

Ik heb veel stage gelopen en vrijwilligerswerk gedaan tijdens mijn MBO en HBO opleidingen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat er in de zorg te veel aan de regels gedacht wordt en niet aan de cliënten zelf. Hier denk ik anders over. Gesprekken gevoerd met afdelingsmanagers, omdat zij volgens de regels handelen terwijl de cliënt behoefte heeft aan passend onderwijs/begeleiding. Als stagiaire droomde ik ervan dat ik mijn eigen ‘baas’ zou worden en dat ik deze cliënten de begeleiding kan geven die ze nodig hebben om een volwaardig bestaan te kunnen leiden. Ik geloof dat we hen beter kunnen begeleiden door hen wél te zien en hun succes te laten ervaren. Daarom wil ik het verschil maken met mijn nieuwe initiatief: KARAkter – Jongeren coaching en begeleiding.

Wat doet KARAkter – Jongeren coaching en begeleiding?

KARAkter – Jongeren coaching en begeleiding ondersteunt jongeren om problemen zelfstandig op te lossen. De coach versterkt de competenties en de vaardigheden van de jongeren. Deze competenties en vaardigheden zijn nodig om de uitdagingen die de jongeren dagelijks ondervinden aan te gaan. Voor elk uniek KARAkter is er altijd uniek maatwerk. KARAkter analyseert samen met de jongere wat zij/hij nodig heeft. Voor meer info zie: www.karaktercb.nl.

Mijn droom heb ik dus waargemaakt. Ik ben gestart en ik ook nu weer laat ik niet los. Ik zal door gaan en voel me energiek en kundig genoeg om het verschil te kunnen maken.

Nóg een droom.

Ook heb ik een tweede droom. Na mijn master wil ik mijn eigen kliniek openen. Ik wil uiteindelijk functioneren als klinisch psychologe in mijn eigen kliniek. Wedden dat dit ook gaat lukken?

En jij dan? Wat is jouw droom? Kun jij je droom omzetten naar een doel? Welke doelen heb jij voor jezelf opgesteld? Wat ga jij eraan doen om deze doelen te behalen? In hoeverre geloof jij in jezelf? Wedden dat jij ook alles kan bereiken zolang jij in jezelf gelooft.”

Vragen of behoefte aan informatie? Voel je vrij en stel al je vragen aan mij.