Regieverpleegkundige Anouk
Even voorstellen
Ik ben Anouk Boonen, 26 jaar en ondertussen bijna 4 jaar werkzaam als (regie)verpleegkundige. Na mijn middelbare school heb ik bewust gekozen voor een beroep waar de aspecten samenwerken, empathie en praktijk centraal staan. Verpleegkunde blijkt al deze aspecten in zich te hebben.
Tijdens mijn opleiding en de jaren daarna heb ik op verscheidene afdelingen mogen werken, waardoor ik een goed beeld heb gekregen van de diversiteit die het vakgebied verpleegkunde te bieden heeft. Sinds augustus 2019 ben ik werkzaam op de afdeling Traumatologie/Gynaecologie binnen het Meander Medisch Centrum.
Wat is regieverpleegkundige?
Jullie hebben vast meegekregen dat er in 2019 veel gediscussieerd is over de functiedifferentiatie met betrekking tot de MBO en HBO-verpleegkundigen binnen de zorg. Het Meander Medisch Centrum heeft op basis hiervan de functie van regieverpleegkundige ingevoerd. Deze functie vervul ik per februari 2020. Binnen deze functie is er ruimte gecreëerd om meer bezig te kunnen zijn met zaken als: kwaliteit van zorg, coaching, onderzoek en samenwerking.
Het interessante hiervan is dat ik mij hierdoor kan bezighouden met meerdere zorgaspecten dan alleen directe patiëntenzorg, dit natuurlijk wel in samenwerkingen met het gehele team. Tijdens de implementatie van deze nieuwe functie kwam helaas corona op ons pad…
”Het voelde in het begin alsof ik alles weer opnieuw moest leren”
CORONA
Tijdens de eerste coronagolf sloot al snel onze afdeling om hierna omgebouwd te worden tot een COHORT-afdeling: een afdeling speciaal ingericht voor alleen corona patiënten. Dit zorgde er ook voor dat ons team werd opgesplitst; een deel werd op verschillende afdelingen ingezet en het andere deel werd gestationeerd op de COHORT. Ik werd tewerkgesteld bij de COHORT. Je kunt je voorstellen dat dit even wennen was, want van een chirurgische afdeling naar een interne afdeling (de COHORT) is toch wel even wat anders.
Het voelde in het begin alsof ik alles weer opnieuw moest leren, maar gelukkig was dit voor iedereen het geval. Niemand had natuurlijk eerder corona meegemaakt. Dit zorgde ervoor dat wij als team elkaar overal bij wilden helpen, ondersteunen en dingen wilden aanleren. Ik heb nog niet meegemaakt dat verpleegkundigen zo nauw samenwerkten met artsen, fysiotherapeuten, diëtisten, logopedisten, transferverpleegkundigen etc.
”De dankbaarheid die de patiënten op dat moment naar je uitspreken, daar doe je het voor!”
De zorg voor de patiënten was anders en soms erg zwaar, maar daarbij wel erg leerzaam. Wat voor veel mensen ver-van-hun-bed-show was, kwam opeens erg dichtbij. Zeker in deze tijd ben ik mij weer extra bewust geworden van wat je als zorgprofessional kunt betekenen voor een patiënt en zijn/haar familie. Doordat er weinig tot geen bezoek mocht komen fungeerde je niet alleen als zorgverlener, maar soms nog belangrijker als een gesprekspartner en luisterend oor. De dankbaarheid die de patiënten op dat moment naar je uitspreken, daar doe je het voor!
Een jaar verder…
Ondertussen hebben wij gelukkig kunnen afschalen op de COHORT en hebben wij onze afdeling weer mogen openen. We gaan weer verder met de reguliere zorg en nemen alles wat we geleerd hebben mee. Nu maar hopen dat er geen 3de golf komt!